İçeriğe geç

Akromegali nedir belirtileri

Akromegali Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Akromegali (akromatik megalomani) insanların vücutlarında anormal büyümeyi tetikleyen, aşırı salgılanan bir hormon olan somatotropin hormonunun üretimindeki bir artış sonucu oluşan bir hastalıktır. Akromegali, çoğunlukla hipofiz bezindeki tümörler nedeniyle ortaya çıkar. Ancak, tümör olmasa bile, hipofiz bezi doğal olarak çok fazla somatotropin salgılayabilir.

Akromegali Neden Oluşur?

Akromegali, hipofiz bezindeki bir tümör nedeniyle ortaya çıkar. Tümör, hipofiz bezinin somatotropin hormonunu istenmeyen şekilde salgılamasına neden olur. Tümör olmasa bile, hipofiz bezi doğal olarak çok fazla somatotropin salgılayabilir. Akromegali hastalarının %50’sinin hipofiz tümöründen kaynaklanmadığı gösterilmiştir.

Akromegali Belirtileri

Akromegali hastalarında belirtiler, çoğu zaman yavaş ilerler. Genelde, büyüme ve hareketlerin aşırı kontrolü ile başlar. Akromegali hastalarının çoğu aşağıdaki belirtileri yaşayabilir:

  • Büyüme: Akromegali hastalarının el, ayak ve yüz büyümesi, el ve ayak parmaklarının uzaması, dişlerinin büyümesi, deri kalınlığının artması gibi.
  • Kas ve Eklem Problemleri: Akromegali hastalarında, kasların zayıflaması, eklemlerin ağrısı ve hareket kısıtlılığı gibi problemler görülebilir.
  • Duygu Durumu Değişiklikleri: Akromegali hastalarında depresyon, huzursuzluk, sinirlilik ve uyku bozuklukları gibi duygu durumu değişiklikleri görülebilir.
  • Solunum Problemleri: Akromegali hastalarında solunum sıkıntısı, nefes darlığı ve öksürük gibi problemler görülebilir.
  • Göz Problemleri: Akromegali hastalarında göz problemleri görülebilir, örneğin görme bozuklukları ve titreme.
  • Aşırı Terleme: Akromegali hastalarında, özellikle geceleri aşırı terleme görülebilir.

Akromegali Tedavisi

Akromegali tedavisi, cerrahi, ilaç ve radyasyon tedavisi olabilir. Cerrahi, doktorlar tarafından tespit edilen hipofiz tümörünün kaldırılmasını içerir. İlaç tedavisi, somatotropin salgılanmasını kontrol etmek için kullanılan ilaçları içerir. Radyasyon tedavisi, hipofiz bezindeki tümörün yok edilmesini sağlar. Akromegali tedavisi, hastaların yaşam kalitesini ve ömür boyu sağlık durumunu önemli ölçüde artırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Özbek Escort