Âmin demek doğru mu?
Namazın sonunda söylendiğinde “Âmin” kelimesi ne anlama gelir? Bunun dini temeli nedir? Amin, “kabul etmek” anlamına gelir. Namazdan sonra “Âmin” deme pratiği Sünnet’te sabitlenmiştir.
Âmin İslamda var mı?
Bütün mezheplere göre, ister farz, ister nafile olsun, bütün bireysel namazlarda, Fatiha’dan sonra âmin demek sünnettir.
Âmin yerine ne demeli?
Amin, “Allah kabul etsin” anlamına gelen bir kelime olarak kullanılır. Eski Mısır dilinde Amin yerine Amon veya Amun kullanıldığı bilinmektedir.
Peygamberimizin âmin dediği Hz. Cebrail’in bu duası nedir?
Cebrail aleyhisselam, “Ey Allah’ın Resulü, kim senin ismin bir yerde anıldığı halde sana salât ve selâm getirmezse, rahmetten uzak olsun ve burnu yere sürtülsün!” dedi. Ben de “Âmin” dedim.
Amin inşallah denir mi?
Mesela bir kimse dua ettiğinde; “Allah şifa versin” derse, biz “Âmin, inşallah” deriz. – Fakat “İnşallah, inşallah” demek, dua âdâbından değildir. Zira Allah’ın rızası ile dua etmek, “Allah’ım, istersen ver” demek olduğu için, bu, dua âdâbından değildir.
Amin Arapça kelime mi?
Arapçadan Türkçeye geçmiş ve “Öyle olsun, Allah kabul etsin” gibi anlamlarda kullanılmıştır. Bazı din filozofları (teozofistler), Afrika kökenli tarih teorisyenleri ve Gnostikler, kelimenin “tanrıların kralı” olarak bilinen eski Mısır tanrısı Amon’un (Amen) adından geldiğine inanırlar.
Fatihadan sonra neden amin denir?
“Âmin”, Yüce Allah’ın kabul etmesi ümidiyle namazın sonunda söylenen sözdür. Hz. Peygamber (s.a.v.) namazın sonunda “Âmin” demeyi tavsiye etmiştir (Buhârî, Ezan, 111 [780]; Müslim, Salat, 72-75 [410]). Hanefi mezhebine göre, Fatiha’nın sonunda gizlice “Âmin” demek sünnettir.
Olmayacak duaya amin demek ne demek?
[1] Başından itibaren uygulanmayacağı açıkça belli olan bir girişime onay vermek. [2] Sonuç üretmeyecek bir şey yapmak.
Amin kelimesinin kökeni nedir?
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre Âmin, duaların arasında ve sonunda kullanılan, “öyle olsun, Allah kabul etsin” anlamına gelen bir söz olarak açıklanıyor. Kelimenin kökeni eski Mısır dilinden gelen Amon (veya Amun) “gizli, saklı” anlamına geliyor. Batı dillerine ise Amen olarak çevrilmiş.
Aleviler Allah’a ne der?
Bu üçlünün Alevi yazıtlarında sanki bir bütünü ifade ediyormuş gibi birbiri ardına kullanılması da buna yardımcı olur. İslam dünyasında kabul edilen Kelime-i Şehadet versiyonu Alevilikte “La İlahe İllallah, Muhammeden Resulullah, Aliyyun Veliyullah” olarak ifade edilmiştir.
Cuma hutbesi okunurken âmin denir mi?
Buna göre hutbeyi dinlemek ve bu esnada başka bir şeyle meşgul olmamak ve konuşmamak gerekir. Ancak Hz. Peygamber (s.a.s.)’in adı anıldığında sessizce salavat getirmekte veya konuşanın duasına “âmin” demek, konuşmak sayılmaz (bkz.
Âmin diyen birine ne denir?
Ecmain Arapça kökenli bir kelimedir. Bu anlamda dilimize Arapçadan girmiştir.
Hz Cebrail’in Kanadında ne yazıyor?
Ey Rabbim! 31 Mayıs 2024
Cebrail peygamberimize ne dedi?
Bedir Savaşı’ndan sonraydı. Cebrail (a.s.) Peygamberimize (s.a.v.) geldi ve: “Ey Muhammed! Allah seni selamlıyor ve sana Dıhye’nin şimdi sana geldiğini haber veriyor,” dedi.
Peygamber efendimiz kimler için burnu sürtülsün demiştir?
Anne-babasıyla veya bunlardan biriyle yaşayan ve onlar yüzünden cennete giremeyen kimseye yazıklar olsun. Ramazan gelip geçtiğinde bile günahları bağışlanmayan (cehenneme giden) kimseye yazıklar olsun!” (Tirmizî, Daavat 110, (3539) El-Münzirî, et-Terğîb, II, 215-216.
Amin ne demek diyanet?
“Âmin” duanın sonunda Allah’ın kabul etmesi ümidiyle söylenen sözdür.
Neden amin deriz?
Son söz, duanın sonunda söylenir ve kabul olması niyetiyle yapılır.
Amin mi amen mi?
Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre Âmin, duaların arasında ve sonunda kullanılan, “öyle olsun, Allah kabul etsin” anlamına gelen bir söz olarak açıklanıyor. Kelimenin kökeni eski Mısır dilinden gelen Amon (veya Amun) “gizli, saklı” anlamına geliyor. Batı dillerine ise Amen olarak çevrilmiş.
Amin diyen birine ne denir?
Ecmain Arapça kökenli bir kelimedir. Bu anlamda dilimize Arapçadan girmiştir.